Ασημένια δραχμή και Πυθία 1…

Η λέξη «Πυθία» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «πυνθάνομαι» που σημαίνει πληροφορούμαι. «Πυθία 1» ονομάστηκε το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αυτό που μάλλον δεν φαντάστηκε ο «νονός» του σχεδίου είναι ότι η αποκάλυψη του σχεδίου θα μας έδινε όλες τις πληροφορίες για το πως ασκήθηκε η παραπολιτική (και όχι μόνο) στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Στο εκτενές πόρισμα του επίκουρου Ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα αναβιώνουν και εξηγούνται γεγονότα της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας και πιο συγκεκριμένα την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. Ο δικαστικός λειτουργός μετά από πολυετή έρευνα και συνενώνοντας τρεις δικογραφίες – του σκανδάλου των υποκλοπών, του «Σχεδίου-Πυθία 1» και της υπόθεσης παραβίασης μυστικών της Πολιτείας – επιχειρεί να φωτίσει τα σκοτεινά και άγνωστα σημεία και να αποδώσει ευθύνες σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Σύμφωνα με το πόρισμα η εξωτερική πολιτική που είχε επιλεχθεί και εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή δημιουργούσε εκνευρισμό στον πέραν του Ατλαντικού σύμμαχο.  Και ιδιαίτερα η ολοένα και αυξανόμενη προσέγγιση με την Ρωσία, η οποία αποτελούσε πλέον προνομιακό συνομιλητή σε ενεργειακά κυρίως θέματα, αλλά και διεκδικούσε μερίδιο στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Η στιγμή που οι αμερικανοί φαίνεται ότι πείστηκαν ότι η χώρα δεν θα πειθαρχούσε στα σχέδιά τους ήταν όταν τον Ιούνιο του 2007 στην Κωνσταντινούπολη Πούτιν και Καραμανλής ανακοίνωναν τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η υπογραφή μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρλαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά η δημιουργία ενός αγωγού ευθέως ανταγωνιστικού στον αμερικανικών συμφερόντων Nabucco δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή.

Εκείνο το περίεργο καλοκαίρι με τις πρωτοφανείς πυρκαγιές να σαρώνουν την χώρα πέρασε στα ψιλά μια πρόβλεψη ενός πρώην εισαγγελέα και νυν αδιάφθορου που σε ρόλο Πυθίας(sic) είχε προβλέψει(όπως αποδεικνύεται από επίσημη αλληλογραφία) από τον Ιούνιο του 2007 ότι η χώρα θα προχωρούσε σε εκλογές. Αφορμή το «σκάνδαλο των δομημέων ομολόγων» που υποτίθεται ότι διερευνούσε. Η προφητεία του σύγχρονου Ιαβέρη επιβεβαιώθηκε, όχι όμως και η επιθυμία όσων επιθυμούσαν στα αποκαϊδια της χώρας να γραφεί το πολιτικό τέλος του Κώστα Καραμανλή.

Έτσι και προέκυψε το «Σχέδιο Πυθία 1» με σκοπό σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Φούκα «την  άσκηση πίεσης και τον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με αποκορύφωμα ακόμη και τη φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή». Όπως επισημαίνει ο κ. Φούκας«Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς, ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών».

Στο σκέλος του “σχεδίου Πυθία” γίνεται επίσης αναφορά από τον ανακριτή στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου που ζητήθηκε για πρώην αξιωματούχο, στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προέκυψε ότι κατά το έτος 2012 συνομιλούσε με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, συμβούλου επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα. Σκοπός των εν λόγω επαφών, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος». Το σχέδιο, που για πρακτικούς λόγους αποκαλείται “ασημένια δραχμή”, «προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο S. Price». Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών».

H προσέγγιση αυτή του κ ανακριτή επί της ουσίας φωτίζει την οικονομική  αιτία του Πυθία1 του οποίου οι εμπνευστές πίστευαν ότι θα περάτωναν ήδη  από το 2007.

Πίστευαν ότι με την κατασκευή του «σκανδάλου» των δομημένων ομολόγων προσάναμμα και πολιτικό πακέτο με τις φονικές φωτιές του Αύγουστου που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με σκοπό την ανατροπή του Καραμανλή κάτω από την πίεση των δυο κατασκευασμένων γεγονότων και την αντικατάσταση του από τον βολικό ΓΑΠ.

Εν τέλει το 2009 ο «λεφτά υπάρχουν» ΓΑΠ επιτέλους έγινε πρωθυπουργός οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία με τα ύποπτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ,  PSI και φτώχεια.

Οι «επιχειρηματίες» της ασημένιας δραχμής δεν παραιτηθήκαν επανήλθαν με σχέδια για έξοδο από το ευρώ για IOU για εθνικό νόμισμα.

Αλλά όπως και το 2007 απέτυχαν .

Σ αυτή τη χώρα αν λίγο διάβαζαν την ιστορία της θα έπρεπε να ξέρουν ότι πάντα και για πάντα θα υπάρχουν Έλληνες φρουροί.

elogiki.gr
φωτο: πυρκαγιές Αθήνα ο8.2007