Αναρωτιεμαι αν αξιζει να σχολιαζει κανεις την ελληνικη πολιτικη …

 Γραφει ο Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης… Αναρωτιεμαι αν αξιζει να σχολιαζει κανεις την ελληνικη πολιτικη και κοινωνικη ζωη,βλεποντας απλως και μονο τη φωτογραφια της συναντησης των πολιτικων αρχηγων.

Στην κεφαλη ισως ο πλεον ρουσφετολογος κοινοβουλέυτικος της προηγουμενης των μνημονιων εποχης,προεδρευει μαλλον δικαιως ως Πρωτος σε μια χωρα οπου η καταληψη θεσεων ,αλλα και ολες σχεδον “οι δουλειές” στηριζονται ακομα στο οικογενειοκρατικο και γνωριμιακο συστημα της προεπαναστατικης εποχης,το οποιο ο Καποδιστριας και οι μετ αυτον λιγοι αληθινοι μεταρρυθμιστες προφανως απετυχαν να ξερριζωσουν απο τη νοοτροπια των ρωμιων.

Στη χωρα ειναι αγνωστο ακομα το συστημα της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, οπου το κρατος, το δημοσιο χρημα και οι λειτουργιες του υπερ των πολιτων ειναι ξεχωριστα απο τα κομματα και τις παρωδικες κυβερνησεις τους.Εδω εχουμε ακομα το κρατος τιμαριο στα νυχια των κομματων και των παρακεντεδων τους συνδικαλιστων, που σιτιζονται κανονικοτατα απο τα χρηματα των πολιτων, χωρις να προσφερουν παρα μονο κοντοφθαλμη μοιρασια στα κλοπιμαια και μοκροχρονια ανασφαλεια. Χωρις καμιά κομματική εξαιρεση.Ειναι θεμα νοοτροπιας ενος ολοκληρου λαού.

Παραδιπλα στο τραπεζι καθεται ενα παιδακι πρωθυπουργος, που δεν εχει μητε σπουδασει μητε δουλεψει μητε βγει απο τα συνορα της γειτονιας του στη ζωη του για να ξερει πώς ειναι ο κοσμος,πώς σκεφτεται,πού πάει,πώς παίζεται το παιχνίδι, με ποιούς όρους,ποιές είναι οι δυνάμεις μεσα και εξω απ αυτό.Τίποτε! Μαθαινει, όσα μπορει να καταλαβει τσατρα πατρα, γιατι αυτα δεν τα μαθαινεις σε μηνες, στου κασιδι το κεφαλι. Να μη μιλησω για τους στενους συνεργατες και συμβουλους του, εξισου ανιδεους και τυχαρπαστους. Χωρις κανενα οραμα, εκτος απο της περιθαλψης των κατατρεγμενων της γης, σε επιπεδο ουτε καν μη κυβερνητικης οργανωσης.Αφηνοντας με την πολιτικη τους πισω τους νεους κατατρεγμενους!

Παραδιπλα ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης,μαζεμενος, διπλωμενος, απειρος, ουτε καν εκλεγμενος, με ενα κομμα πισω του, που δεν εχει ξεκκολησει απο την πελατειακη νοοτροπια της προεπαναστασης που προανεφερα,στελεχωμενο με ενα συννοθηλευμα λιγων σοβαρων και παρα πολλων ασοβαρων ατομων (και οχι ανθρωπων), χωρις οραμα επισης και χωρις καν ενα σοβαρο και ολοκληρωμενο σχεδιο για τη χωρα.

Απο κοντα η προεδρος του ΠΑΣΟΚ, του πλεον αμαρτωλου και διαπλεκομενου κομματος στη νεωτερη ιστορια,σε βαρος της τσεπης του λαου,υπευθυνου για την καταδικη σε μνημονια και για την αναδειξη ενος ανοητου και ανικανου να αντιληφθει την εννοια της διακυβερνησης πρωθυπουργου, αλλα και ενος διαδοχου του αρχηγου, που το νομοθετικο του εργο θα μεινει ως μνημειο οικονομικης καταστροφης κομματιων της χωρας και αθωωσης χιλιαδων λαμογιων του δημοσιου και ιδωτικου τομεα εδω και χρονια.

Απεναντι μας αρχηγευει κομματος ενας συμπαθης κατα τα αλλα δημοσιογραφος, που δεν κατεχει καλα την ελληνικη, μητε τη ρητορικη μεσα στη Βουλη, ισως γιατι του λειπει το παθος για τη χωρα, ισως γιατι του λειπει το υποβαθρο μιας παιδειας, που δεν αποκταται στα στουντιο των καναλιων και του ραδιοφωνου,ισα ισα εκει χανεται κι εκεινο που εχεις.Ουτε το πολιτικο κριτηριο αποκταται αν κανεις νομιζει οτι η ασκηση του κοινοβουλευτικου εργου ειναι κατι σαν τις συσκεψεις στα μηντια ή σαν τις κουβεντες που κανουμε στα καφενεια.

Μιλωντας για καφενεια θυμηθηκα τον εταιρο της συγκυβερνησης κομματαρχη, του οποιου η φαιδροτητα στη σκεψη, αλλα δυστυχως και οταν η σκεψη εκβαινει των χειλεων μπορει να συγκριθει μονο με τον νεοεισελθοντα στο κοινο των Ελληνων τρελλο του χωριου, που ειναι και το αποκορυφωμα οχι μονο της καταπτωσης του επιπεδου του μεσου νεοελληνα, αλλά και η απολυτη ξεφτηλα της πολιτικης,κοινωνικης,μορφωτικης του οντοτητας.
Πολυ περισσοτερο μαλιστα, που ο τρελλος του χωριου μεσα στο συντηρητισμο του και το φοβο του λεει μερικα πραγματα πιο προσγειωμενα απο τους αλλους της αθλιας αυτης τραπεζας, που κυβερναει και αντιπροσωπευει τον τοπο.

Και ειλικρινα αναρωτιεμαι μηπως αν ασχοληθει κανεις στα σοβαρα με τοσο φαιδρους ανθρωπους χασει κι αυτος τη σοβαροτητα του. Επειδη αυτοι δεν καταλαβαινουν απο λογια. Αλλα, και ο μονος που μπορει να τους δωσει να καταλαβουν με εργα ειναι αυτος που τους ψηφιζει ή που αδιαφορει απεχοντας. Η απολυτη καταντια.

Και η ξενη κατοχη ερχεται. Οχι δεν ηρθε. Τωρα ερχεται. Γιατι για το μεγαλυτερο σκανδαλο μετα τη μεταπολιτευση, για το σημερινο ξεπουλημα των τραπεζων και την ταυτοχρονη οικονομικη απισχανση λιγων εκατομμυριων ελληνικων νοικοκυριων μεσω αυτης της ληστειας του χαρισματος θα γραψω αλλη μερα.

Και κανενα απο τα μηντια δεν το αναδεικνυει ως θεμα.Παρολο που το ξερουν.Επειδη και τα μηντια, που δηθεν παλευαν τον ΣΥΡΙΖΑ (απο που εμαθαν οι πολιτες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εφεραν στην εξουσια;) ειναι ξεδιαντροπα με το μερος της κυβερνησης,.Γιατι απο κει τρωνε.

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης