Οικισμός στο φεγγάρι; Γιατί όχι…

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατοικείται εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, αλλά δεν θα είναι σε τροχιά για πάντα, μάλιστα θα αρχίσει να αποσυναρμολογείται ελεγχόμενα από το 2017 μέχρι και το 2024. Έτσι, ενώ η NASA έχει βάλει ως στόχο να φτάσει στον Άρη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει το βλέμμα του στραμμένο λίγο πιο κοντά στον πλανήτη μας.

“Ο Άρης είναι ένα ωραίο μέρος, ίσως όχι τόσο για εμάς, αλλά είναι ένα ωραίο μέρος. ‘Ομως είναι λίγο μακριά από την άποψη της άμεσης οπτικής επαφής,” δήλωσε σε μια συνέντευξη ο νέος Γενικός Διευθυντής του ESA, Johann-Dietrich Woerner. “Ενώ αυτό που προτείνω τώρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.”

Προτείνει έναν οικισμό στο φεγγάρι.

Ο οικισμός του Woerner θα πρέπει να βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Θα μπορεί να στεγάσει ένα τεράστιο τηλεσκόπιο που θα σκιάζεται από την ακτινοβολία που απορροφάει η ατμόσφαιρα της Γης και έτσι θα είναι σε θέση να παρατηρεί τα βάθη του σύμπαντος.

Ένας δορυφόρος που θα σταθμεύσει στο σημείο Λαγκράντζ L2 (ένα σημείο όπου οι βαρυτικές δυνάμεις από τον Ήλιο και τη Γη είναι αρκετά ισορροπημένες για να κρατήσουν ένα δορυφόρο σε μια σταθερή θέση) θα μπορούσε να επιτρέψει την απευθείας επικοινωνία της Γης με σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βάση για να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες που προορίζουν για τον Άρη.

Ο οικισμός δεν θα είναι “μερικά σπίτια, μια εκκλησία και ένα δημαρχείο,” αλλά ένα μέρος όπου διαφορετικές ιδέες θα μπορούν να αναπτύσσονται παράλληλα. “Αυτός ο οικισμός θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου πολλοί επιστήμονες θα μπορούν να ασκούν πολλές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για τα ρομποτικά ή για επανδρωμένες διαστημικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο επικεφαλής της ESA.

Προτείνει για την έρευνα μικροβαρύτητας ένα ξεχωριστό διαστημικό σκάφος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ιατρική έρευνα σε παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, η γήρανση και η αρτηριακή πίεση, κάτι που δεν μπορεί εύκολα να γίνει πάνω στη Γη.

Επί του παρόντος, η έρευνα μικροβαρύτητας διεξάγεται στον ΔΔΣ, αλλά είναι περιορισμένη λόγω της δυσκολίας της μεταφοράς του εξοπλισμού.

“Για τη μικροβαρύτητα βλέπω ένα μικρότερο διαστημόπλοιο, ίσως σε διμερή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, για να πετάξει σε χαμηλή γήινη τροχιά και στη συνέχεια να γίνουν πειράματα εκεί” εξήγησε ο Woerner.

Προς το παρόν, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατέχει το ρεκόρ για τον πιο μακροχρόνια κατοικημένο δορυφόρο, αλλά οι συζητήσεις στρέφονται προς την αντικατάστασή του. Η χρηματοδότηση του ΔΔΣ μετά το 2020 δεν έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς εταίρους του έργου (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης), ενώ άλλες, όπως η Ρωσία συμφώνησαν να το κρατήσουν μέχρι το 2024.

Η διεθνής συνεργασία αποτελεί ένα βασικό μέρος του οράματος της ESA για το μέλλον. “Στο ΔΔΣ έχουμε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, και την Ευρώπη, αλλά μερικές χώρες με διατημικά προγράμματα είναι εκτός” είπε ο Woerner. “Θα ήμουν ευτυχής αν συμμετέχουν στον οικισμό στο φεγγάρι.”

Για τις πιθανές δυσκολίες αυτής της συνεργασίας λόγω τεταμένων σχέσεων μεταξύ ορισμένων από τους διεθνείς συνεργάτες -ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία- ο Woerner παραμένει αισιόδοξος.

Προς το παρόν, οι αστροναύτες βασίζονται στην Ρωσική κάψουλα Soyuz για τα ταξίδια από και προς τον ΔΔΣ, ο Woerner δήλωσε πως η τρέχουσα συνεργασία γύρω από το Soyuz ήταν “απόδειξη της διεθνών σχέσεων στο διάστημα πέρα από τα γήινα προβλήματα.”

“Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον του πλανήτη μας, ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε σε διασυνοριακό επίπεδο και το διάστημα και η επιστήμη γενικότερα μπορουν να είναι πρωτοπόροι τομείς σε αυτήν την κατεύθυνση,” είπε.

Ο νέος επικεφαλής της ESA έχει μεγάλες φιλοδοξίες και ενώ θεωρεί τις αποστολές στον Άρη λίγο μακρινές, δεν περιορίζει το όραμά του για το μέλλον.

“Αποκαλούν την αποστολή στον Άρη ως τον “τελικό στόχο”, κάτι που είναι περίεργο,” είπε.

“Ποιος πιστεύει ότι ο Άρης είναι ο πραγματικός τελικός στόχος; Εγώ δεν το πιστεύω. Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε τη Γη ως ένα βιώσιμο πλανήτη για τον άνθρωπο, τότε οι άνθρωποι θα πάνε πολύ πιο μακριά. Δεν θα μείνουν μόνο στον αποικισμό του Άρη.”