Δεν μας τα λέει παστρικά ο Γιανης…

Στο υπουργείο οικονομικών σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ επρόκειτο να εγκατασταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών της εταιρείας PayServices.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της συγκεκριμένης εταιρείας θα υποκαθιστούσε το σύστημα ΔΙΑΣ και θα διαχειριζόταν τα ΑΤΜ των τραπεζών. Επίσης θα είχε στη διάθεση της και τα ΑΦΜ των πολιτών και επιχειρήσεων των οποίων και θα διεκπεραίωνε ηλεκτρονικά όλες τις οικονομικές τους συναλλαγές.

Θα αποτελούσε η πλατφόρμα (λογισμικό) της PayServices την οικονομική πύλη προς τις διεθνείς αγορές, για τις αγοραπωλησίες επί του νέου ηλεκτρονικού νομίσματος (είτε IOU, είτε Ευρωδραχμη ή όπως αλλιώς) του οποίου η ζήτηση και πρόσφορα θα καθόριζε και την ισοτιμία του διεθνώς.

Αυτού του τύπου οι πλατφόρμες κερδίζουν (όπως και οι τράπεζες), από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος τους, καθώς και από τις πωλήσεις για τη χρήση του λογισμικού τους.

Οι χρεώσεις τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Για την PayPal π.χ. που έχει 170 εκατομμύρια χρήστες κυμαίνονται μεταξύ 0,5% επί του ποσού της συναλλαγής όταν πρόκειται για λογαριασμό τράπεζας και φτάνει μέχρι και 4% όταν πρόκειται για χρήση πιστωτικής κάρτας.

Εαν ίσχυαν αντίστοιχες προμήθειες επί των κυκλοφορούντων Ελληνικών IOU, η αμοιβή της προς εγκατάσταση πλατφόρμας στο ΥΠ.ΟΙΚ θα προσέγγιζε το 1,6% του ΑΕΠ.

Με κάθε επιφύλαξη βέβαια, διότι δεν είναι γνωστό το ύψος και ο τρόπος της προβλεπόμενης αμοιβής για τις υπηρεσίες της PayServices και του λογισμικού της στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά την δραστηριότητα της εταιρείας PayServises όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της, είναι ότι διαθέτει δικό της «νόμισμα», το Lioncoin(terra) με σήμα το λιοντάρι και επιγραφή “freedom for the world” “in lion we trust” (σε μετάφραση “ελευθερία στον κόσμο”, “εμπιστευόμαστε το λιοντάρι”).

Η εταιρεία μέσω της εταιρικής της κάρτας με την επωνυμία “Butterfly”, διατείνεται ότι εκτελεί συναλλαγές σε 150 τύπους παραστατικού χρήματος (fiat money) όπως και συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα (bitcoin, litecoin κλπ).

Επίσης αναφέρει ότι προετοίμαζε την Eυρωδραχμή, μαζί με το δικό της Lioncoin νόμισμα και την ισοτιμία τους στη διεθνή αγορά (σε σχέση με το δολάριο, το ευρώ κλπ).

Εν ολίγοις το αντικείμενο της είναι να “πουλάει” και να πληρώνεται για τέτοιου τύπου συναλλαγές.

Σαν υπόθεση εργασίας επιτρέπεται να σκεφτούμε ότι κατ εντολή του κ Βαρουφάκη εγκαταστάθηκε στο υπουργείο μια εταιρεία της οποίας η πλατφόρμα (λογισμικό) σκοπό είχε να αποκτήσει και να διαχειριστεί:

  1. Την λεπτομερή πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των πολιτών.
  2. Την λεπτομερή πρόσβαση σε  όλες τις χρηματικές συναλλαγές της χώρας και των πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι της σύμβασης της (αν υπάρχει σύμβαση) με το ΥΠ.ΟΙΚ.

Γνωρίζουμε όμως ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, απαιτούνται “επενδυτές” (hedge funds) που ως “αντισυμβαλλόμενοι” θα δημιουργήσουν την απαιτουμένη χρηματική ρευστότητα.

Τι θα κέρδιζαν οι “επενδυτές” από την συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της ισοτιμίας, τι η εταιρεία και τι οι αφανείς της μέτοχοι;

Πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη, ο ίδιος ερμήνευσε την εντολή για εναλλακτικό σχέδιο (plan b), ως εντολή ανάθεσης της διαχείρισης της οικονομίας στο λογισμικό και στους υπάλληλους της συγκεκριμένης εταιρείας.

Καλό θα είναι να δώσει στην δημοσιότητα τις σχετικές έγγραφες εντολές του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου (αν υπάρχουν).

Την σύμβαση με την PayServices (αν υπάρχει).

Και φυσικά να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν ως “brocker” προς επενδυτικούς οργανισμούς.

Διαφορετικά δεν μας τα λέει παστρικά ο Γιάνης και με όσα ν επιθυμεί…