Πολύ κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα…

Αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη άμεσης λύσης με την Ε.Ε. όπως και για την διασφάλιση περαιτέρω της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας θεωρείται η παρέμβαση που επιχειρεί η Ομογένεια των ΗΠΑ, με επί κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

Την Πέμπτη 6/8 μαζί με τον Aρχιεπίσκοπο, διακεκριμένες ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.

Η παρέμβαση της Ομογένειας, γίνεται έπειτα από συνεχείς και λεπτές επαφές εκπροσώπων της με στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας αλλά και έπειτα από την επίμονη εργασία των ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστών και Βουλευτών των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν επισταμένως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της χώρας μας με την ευρωπαϊκή ηγεσία και την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Η αντιπροσωπεία, που εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Ομογένειας, το πανίσχυρο, δηλαδή, Ελληνοαμερικανικό λόμπι, θα ζητήσει από τον Πλανητάρχη να παρέμβει αμέσως προς την ηγεσία της ΕΕ ώστε:

  • Να εξαγγελθεί επισήμως η αναδιάρθρωση του χρέους, με προοπτική απομείωσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της χώρας
  • Να υπογραφεί αμέσως η δανειακή συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να επανέλθει η χώρα στην οικονομική ομαλότητα και
  • Να διασφαλισθεί, χωρίς αμφισβήτηση, η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση της Ομογένειας δεν συγκαταλέγεται στις μέχρι τώρα συνήθεις και παραδοσιακές παρεμβάσεις των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στις Η.Π.Α. Είναι υπαγορευμένη από τις κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές περιστάσεις που διέρχεται η χώρα. Επίσης την υπαγορεύει η ανησυχία τους για το ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή η οποία συμπίπτει και με τις ανησυχίες και βλέψεις για το ρόλο των Η.Π.Α. και από την ίδια την Αμερικανική κυβέρνηση.

Η συζήτηση ίσως είναι η έναρξη για μια πιο ενεργή και πιο «ξεκάθαρη» τοποθέτηση των Η.Π.Α. για το Ελληνικό ζήτημα, διότι μέσα από την αντιμετώπιση του περνά ο δρόμος και της τοπικής και της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής εξισορρόπησης.

Για την κίνηση της Ομογένειας, είναι ενήμερος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ενεργά συμμετείχε και στην επεξεργασία των Ελληνικών θέσεων ούτος ώστε να διαμορφωθούν και να καταλήξουν ως άποψη των Η.Π.Α.

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και είναι γνωστή η δύναμη του Ελληνοαμερικανικού λόμπι, του οποίου ηγούνται προσωπικότητες της Αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής “ελίτ” που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο στις αμερικανικές πολιτικές εξελίξεις και στις προεδρικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Ομογένεια απέφυγε επιμελώς να αναμιχθεί σε όσα διαδραματίσθηκαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες και τήρησε απολύτως ουδέτερη στάση.

Ίσως εν τέλει ήρθε η στιγμή για μια σοβαρή προσέγγιση της Ελλάδος από την ίδια την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και όχι δι αυτόκλητων αντιπροσώπων όπως είχαμε συνηθίσει έως τώρα.