Τρία ρομπότ συνεργάζονται για να σερβίρουν μπύρα!

Κάποιος, κάποτε, έλεγε πως δεν θα γίνουμε “τα γκαρσόνια της Ευρώπης”…

Αλλά τώρα που η ανεργία είναι στα ύψη, ακόμα και να θέλουμε, πιθανότατα δεν θα προλάβουμε…

Μια ομάδα ερευνητών στο Εργαστήριο της Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, παρουσίασε πρόσφατα ένα σύστημα που αποτελείται από τρία ρομπότ που συνεργάζονται για να διαπιστώσουν αν κάποιος θέλει μια μπύρα, να την πάρουν από το ψυγείο, να την βάλουν στον δίσκο και να την σερβίρουν.

Κάτι που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται.

Το να εργαστούν από κοινού τα ρομπότ, είναι από μόνο του μια σκληρή πρόκληση, αλλά το να συνεργαστούν τρία μαζί για να σερβίρουν αποτελεσματικά μια μπύρα, είναι μια σοβαρή πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι κάθε περιβάλλον είναι ρευστό και έτσι τα δεδομένα που παρέχονται από τους αισθητήρες των ρομπότ, στους αλγόριθμους με τους οποίους λαμβάνουν αποφάσεις, αλλάζουν συνεχώς.

Το που βρίσκονται τα ρομπότ, που είναι τα άλλα αντικείμενα, αν οι άνθρωποι θέλουν μπύρα, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Έτσι, τα ρομπότ πρέπει να βγάλουν άκρη με το πότε να κάνουν τί και πώς, για να διεκπεραιώσουν την αποστολή τους.

Οι μικροί σερβιτόροι, με ονόματα Λεονάρντο και Ραφαέλ, που οι δημιουργοί τους αποκαλούν “Turtlebots” (Χελωνο-ρομποτάκια), έχουν αισθητήρες και ισχυρούς αλγορίθμους που τους επιτρέπουν να καταλαβαίνουν όταν είναι κοντά το ένα στο άλλο, ώστε να μην τρακάρουν.

Το ρομπότ-μπάρμαν PR2 πρέπει να γνωρίζει πού είναι ανά πάσα στιγμή τα Χελωνο-ρομποτάκια, για να τους προετοιμάσει το νόστιμο φορτίο από λυκίσκο.

Οι αποφάσεις που απαιτείται να λάβουν τα ρομπότ είναι πολύ σύνθετες και απαιτούν μεγάλη ακρίβεια, ιδιαίτερα στον συγχρονισμό στη συνεργασία τους.

Έτσι λοιπόν το να συνεργαστεί μια ομάδα από ρομπότ για να σερβίρει μια μπύρα είναι αρκετά δύσκολο.

Όμως τίποτα που να αξίζει πραγματικά σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι απλό…

Σύντομα το να πιεις μια παγωμένη, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς από την ξαπλώστρα, δεν θα απαιτεί έναν άνθρωπο να περπατάει στη ζεστή άμμο, κάτω από τον καυτό ήλιο.

Θα πατάς ένα κουμπάκι στο κινητό και σε μερικά δευτερόλεπτα ένας σερβιτόρος-ρομπότ θα σου την σερβίρει!