Το “5G” θα εξαφανίσει το “Δωρεάν Wi-Fi”…

Την περασμένη εβδομάδα, στο Intel Developer Forum του 2015 ο κολοσσός του hardware μοιράστηκε το όραμα του για το μέλλον του 5G, το επόμενο βήμα στα πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας που δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα αλλά με την ενσωμάτωση.

Όλες οι ασύρματες υπηρεσίες θα μετατραπούν σε ένα ενιαίο και πάντα συνδεδεμένο μετα-δίκτυο, όπου το wi-fi θα συνδυάζεται με τις υψηλότερες συχνότητες μετάδοσης δεδομένων για την υποδομή του 5G δικτύου.

Την εύστοχη ερώτηση “Τι είναι το 5G;” έθεσε η Γενικός Διευθυντής της Intel Communication and Device Group, Aicha Evans στην αρχή της ομιλίας της, ενώ δεν άργησε να απαντήσει η ίδια λέγοντας:

“Δεν είναι ένα ταχύτερο modem 4G αλλά είναι ένας ενοποιητής, είναι μια μίξη όλων αυτών των τεχνολογιών. Είναι ο αέρας γύρω μας. Δεν θα αναρωτιόμαστε πια αν συνδεόμαστε μέσω wi-fi, 4G ή bluetooth. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν δια μαγείας.
Μέχρι το 2020, περίπου 50 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι συνδεδεμένες όπως αυτοπλοηγούμενα αυτοκίνητα, φανάρια, δίκτυα αισθητήρων smart-city, drones κτλ. Αν μπορεί να υπολογίζει τότε μπορεί και να συνδέεται”.

Αυτό είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και θα απαιτήσει ισχυρή υποδομή δικτύωσης. Το 5G δεν λέει ποια δίκτυα θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση τους, απλά δεν θα μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτόμαστε πιο δίκτυο θα χρησιμοποιήσουμε.

Η τεχνολογία του 5G θα μας δώσει τη ψευδαίσθηση ενός ενιαίου δικτύου, ωστόσο αυτή η ψευδαίσθηση δεν θα είναι “δωρεάν” όπως τόνισε και η Evans. Αντιθέτως, θα είναι “100% προσβάσιμο” κάτι που αποτελεί μια ιδιόμορφη διάκριση.

Σε ένα άρθρο στους E.E. Times ο R. Colin Johnson αναρωτιέται κατά πόσο το όραμα της Intel μπορεί να λειτουργήσει εναντίον του δωρεάν Internet και πιο συγκεκριμένα του δωρεάν wi-fi.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η Intel κάνει μια έμμεση επένδυση για το μέλλον.

Το μετα-δίκτυο θα πρέπει φυσικά να είναι υλικά δικτυωμένο και σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το hardware της Intel.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης, από την δημιουργία ενός δικτύου 50 δισεκατομμυρίων συσκευών και ενδεχομένως ακόμη και cyborg ανθρώπων.

Τι θα απογίνουν όμως τα δωρεάν δίκτυα Wi-Fi με την έλευση ενός τέτοιου συγχωνευμένου μεγάλου δικτύου το οποίο δεν θα είναι δωρεάν;

Το ερώτημα απαντάται από μόνο του αφού το “δωρεάν” θα απορροφηθεί μαζί με τα ίδια τα δίκτυα. Ο Johnson υποστηρίζει στο άρθρο του ότι:

“Το δίκτυο 5G για όλους, δίνει την ευκαιρία καταστροφής του δωρεάν Wi-Fi και στη θέση του θα υπάρχει χρέωση στους χρήστες για κάθε πακέτο δεδομένων που στέλνουν ή λαμβάνουν, χωρίς να έχει σημασία η τεχνολογία επικοινωνίας που χρησιμοποιείται.”

Η Evans όμως επισημαίνει ότι το δωρεάν παγκόσμιο διαδίκτυο είναι ένα ουτοπικό όνειρο, γιατί κάπως θα πρέπει να πληρώνονται και οι κατασκευαστές και συντηρητές των δικτύων.

Αρά όπως φαίνεται θα πρέπει να βολευτούμε απλά με ένα πανταχού προσβάσιμο δίκτυο.

Είναι δύσκολο να δούμε πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά η ιδέα του ανθρώπου με ψηφιακό εμφύτευμα που θα χρησιμοποιείται για την δικτύωση και την επικοινωνία, είναι ακόμη πιο δυσοίωνη.

Βάζοντας τιμή σε αυτό που πρόκειται να γίνει βασικό μέσο επικοινωνίας, είναι σαν να χρεώνεται η ίδια η ομιλία…